Partikel sú v podstate malé kusové návnady alebo nástrahy. Môžu ním byť obilniny, strukoviny a olejniny. Niektoré môžeme použiť viac iné menej, pretože niektoré druhy partiklu rybu veľmi rýchlo nasýtia alebo dokonca zapečú. Ryba bude návnadu tráviť veľmi pomaly a my dosiahneme opačný efekt, aký by sme chceli. Partiklom sa snažíme ryby v čo najkratšom možnom čase prilákať na naše lovné miesto. Najfrekventovanejšími partiklami sú kukurica, repka, tigrí orech, konope, cícer, pšenica...
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: JÚN 2012
Počet strán v magazíne: 3
Od strany: 68
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Kukurica – najčastejší partikel
Kukurica v plechovke: najrýchlejší a najdostupnejší spôsob, stačí kúpiť v obchode, otvoriť a môžeme okamžite použiť.
Mrazená: je predpripravená, stačí ju cca 5 min. povariť.
Lúpaná: Kukuricu namočíme do vody na 24 až 48 hodín, počas ktorej zväčší svoj objem. Po namočení kukuricu dáme do nádoby, v ktorej ju budeme variť. Množstvo kukurice by malo siahať do polovice nádoby ( pretože počas varenia stúpne až na vrch) a zalejeme pár centimetrov od okraja. Kukuricu varíme cca 1 – 2 hodiny, pokiaľ nezmäkne. Počas varenia neustále dolievame vodu, aby neprihorela. Pri varení môžeme kukuricu ochutiť či zafarbiť, ale môžeme pridať aj cukor. Najlepšie je, ak kukurica mierne vykvasí, čo poznáme na zhustnutí vody. Takto uvarenú kukuricu môžeme zobrať k vode a začať s ňou kŕmiť (chytať) alebo ju môžeme skladovať v chlade do 4 dní. Ak kukurica splesnivie, tak ju nepoužívajte, mohla by rybám ublížiť.
Repka
Sú to malé čierne zrniečka cca 2 až 3 mm veľké. Najvhodnejšie je použiť repku spolu s kukuricou, kde na dne vytvárame tzv. kŕmny koberec. Príprava: Repku môžeme pripraviť buď zaliatím vodou a nechať ju minimálne 3 hodiny, nech nasiakne vodu, pretože inak by nám plávala a neklesala ku dnu, alebo ešte lepšie zaliať vriacou vodou a nechať odstáť. Repka patrí medzi olejniny, takže krásne uvoľní arómu a oleje, ktoré obsahuje.
Tigrí orech
Veľmi dobrá návnada aj nástraha, svojou veľkosťou a tvrdosťou lepšie odoláva bielym rybám a rakom. Obsahuje tuky, sacharidy, minerály a má sladkú chuť. Príprava: tigrí orech namočíme na 24 až 48 hodín do vody (môžeme pridať arómu a cukor) a potom ho varíme cca 30 minút. Následne tigrí orech aj s vodou, v ktorej sa varil, dáme do čistej nádoby, uzavrieme a uchovávame v chlade. Najlepší je, ak sa v nádobe vytvorí sliz (prebehne fermentácia).
Konope
Tak ako repka, patrí do olejnín. Je vhodné na kobercové vnadenie a má o niečo väčšie semienka a zvláštnu vôňu. Príprava: Konope namočíme na 24 hodín a potom ho varíme, pokiaľ nezačne pukať a objavovať sa klíčky. Konope by sa malo dať ľahko roztlačiť medzi prstami.
Javorové semeno
Obsahuje vyšší obsah tuku, neabsorbuje zápach bahna, no je pre rybu ťažšie stráviteľné – kŕmiť striedmo. Príprava: Počas namáčania môžeme pridať rôzne ochucovadlá alebo sladidlá. Namáčame 24 hodín a varíme cca 20 minút.
Cícer
Podobný nášmu hrachu alebo fazuli, niekedy ho volajú aj rímsky hrach. Príprava: Namáčame ho 24 hodín a varíme, pokiaľ nezmäkne, mal by sa dať ľahko roztlačiť medzi prstami. Dá sa použiť len tak, alebo ho ochutíme či zafarbíme, no tým, že ľahko prijíma okolité pachy, nie je vhodný na použitie na bahnitom dne.
Pšenica
Namočíme ju na 24 hodín a potom varíme cca 30 minút a necháme odstáť aspoň 12 hodín.
Búrske orechy
Arašidy, podzemnica olejná – ako napovedá názov, patrí do olejnín, má vyšší obsah tuku, no je treba kŕmiť striedmo. Namáčame 24 hodín a varíme cca 20 minút. Rybám najlepšie chutia čerstvo pripravené.
Menej je viac
Veľmi dôležité ešte pred samotným namočením partiklu je poriadne ho prepláchnuť čistou vodou, najlepšie bez chlóru, aby sme sa zbavili prípadných nečistôt, pliev a pod. Samozrejmosťou je aj nádoba na varenie a skladovanie, je treba ich poriadne umyť a prepláchnuť horúcou vodou, aby sme si neznehodnotili celú zmes. Veľa rybárov nechce partikel používať, pretože priťahuje malé rybky. Samozrejme, že pritiahne, no tieto následne prilákajú aj väčšie kusy. Pokiaľ to rybár s vnadeným množstvom nepreženie, tak výsledok sa dostaví pomerne rýchlo. Partikel má hlavný význam rýchlo rybu nalákať na naše lovné miesto pri krátkych rybačkách, súťažiach a pod. Takisto netreba zabudnúť na revíry, kde sa kŕmi a chytá na partikel, napr. tzv. kukuričné vody, tu sa chytá aj vnadí iba kukuricou. Vždy to záleží na revíre, obsádke rýb, podmienkach, ročnom období a množstve krmiva. Nemá význam hádzať do vody metráky partiklu, tým si len pokazíme samotné miesto. Aj tu platí, že menej je niekedy viac.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.